zaterdag 24 april 2010

Natscheren met Tips

De populairste scheermethode in Nederland. Niet zo vreemd: deze methode heeft het gladste resultaat tot gevolg!

Ruim 55 procent van alle mannen scheert zich nat. Het is dan ook de oervorm van scheren. Welgestelde Grieken en Romeinen maakten al gebruik van koperen mesjes die met een beetje fantasie doen denken aan de huidige natscheerapparaten. Arme Romeinen daarentegen schuurden hun stoppels weg met puimsteen. Dan heb jij het toch heel wat beter getroffen met het ruime aanbod aan systemen met twee, drie en zelfs vier mesjes die bovendien nog voorzien zijn van allerlei strips zodat de mesjes moeiteloos over je kaken glijden.

Eén
Maak je kaken en hals goed vochtig met warm water. Nog beter: neem eerst een warme douche of een bad. Door het warme water worden de baardharen zachter en de huid week. Daardoor wordt het mogelijk diep uit te scheren. Breng vervolgens een laagje scheerschuim of -gel aan. Goed inmasseren. Deze producten nemen ook het talglaagje weg dat op elke haar zit en dat de opname van water voorkomt.

Twee
Beweeg het mes met grote halen over je gezicht in de groeirichting van je haren. Deze groeirichting is over je gezicht verschillend en bepaal je door zacht met je vingers over je stoppels te strijken. Voel je weerstand, dan strijk je tegen de groeirichting in. Voel je geen weerstand dan – jaja, je voelt hem aankomen: beweeg je je vingers met de groeirichting mee. Soms is het leven zo heerlijk simpel. Scheren met grote halen is minder belastend omdat bij vele kleintjes het scheerproduct al bij de eerste haal verwijderd wordt terwijl je vervolgens nog een aantal malen over je huid krast. Door het gebrek aan een ‘glijmiddel’ kan de huid beschadigen.

Drie
Nog niet helemaal glad na éen keer scheren? Breng dan nogmaals scheerschuim of -gel aan en beweeg het mesje nu tegen de groeirichting in. Zo verwijder je gegarandeerd ook de laatste haartjes en de minuscuulste stoppels!

Vier
Spoel de mesjes regelmatig schoon – liefst onder een warme waterstraal. Spoel je de haren en de huidresten niet weg dan ga je onbewust harder drukken op het mesje om de baardharen toch maar weg te krijgen. En dan moet je weer op zoek naar de bloedstelpende watten in het medicijnkastje.

Vijf
De stugste haren bevinden zich op je kin, kaken en bovenlip. Het is daarom aan te raden om met je bakkebaarden, wangen en hals te beginnen. Het scheerproduct krijgt zo langer de tijd in te werken op de weerbarstigste haren.

Tips en adviezen

Tip Eén
Wees niet te zuinig als het gaat om het verwisselen van je mesje. Ze gaan gemiddeld zo’n 10 tot 15 scheerbeurten mee. Scheren met botte mesjes leidt geheid tot huidproblemen: je trekt daarmee veeleer je stopppels uit, dan dat je ze afsnijdt.

Tip Twee
Ook voor natscheerders zijn er pre-shave producten: te gebruiken bij zeer zware baardgroei of als je een heel gevoelige huid hebt.

Tip Drie
Heb je wel eens last van puisten en/of pukkels? Hou dan een droogscheerapparaat achter de hand: Scheer je je nat dan haal je namelijk telkens de puisten en pukkels open. Dat levert een bloedbad op en belemmert een snelle genezing.